Wat te doen en zien in Berlijn

De volgende stedentrip staat alweer op de planning, maar ik kan niet naar de volgende stad zonder dat er een blog online staat over de vorige stad: Berlijn. Vorige maand hebben vriendlief en ik zes dagen doorgebracht in deze heerlijke stad en we loved it. We besloten om in plaats van het vliegtuig, de trein te pakken. Iets wat een hele goede beslissing is geweest, want met de trein naar Berlijn is ontzettend relaxed.

Jammer genoeg is het tijdens onze stedentrip geen moment boven de 0 graden geweest. Hoe dan ook, de stad is een aanrader, of het nou +20 graden of  -10 graden is. We hebben het geluk gehad dat het zonnetje zich elke dag liet zien en daarom hebben we aardig wat dingen kunnen doen. Dus hierbij een paar dingen die je echt moet zien en doen in Berlijn!

 

 

Om te beginnen mag je de Berlijnse muur niet overslaan. Deze prachtige open air art gallery aan de oostzijde van de muur is bedekt met prachtige graffiti. Als ik goed heb geluisterd naar vriendlief, terwijl hij vertelde over de geschiedenis van de Koude Oorlog, vertelde hij ook dat dit stuk muur het langste openbare kunstwerk ter wereld is. Een goede start om je fietstocht te beginnen.

 

 

Als tweede op het lijstje van de dingen die je moet doen, staat namelijk een fiets huren. Berlijn is een uitstekende fietsstad en lijkt redelijk op Nederland. Wij hebben fietsen gehuurd bij Fat Tire. Als je geen zin hebt om je eigen route uit te stippelen met een ouderwetse plattegrond kun je altijd Google Maps gebruiken of… een fietstour doen! In Berlijn wemelt het van de fietstours, dus keuze genoeg!

Is het nou slecht weer of heb je gewoon geen zin om fietsen te huren, dan kun je altijd ergens komen met het openbaar vervoer in Berlijn. Het openbaar vervoer is ontzettend goed geregeld en ook tegen een goede prijs. Berlijn is verdeeld in 3 zones en je kunt kiezen voor welke zone je een kaart koopt. Wij hebben een 7-dagen kaart gekocht voor alle drie de zones, onder andere omdat wij maar één dag een fiets wilden huren en omdat wij heel graag naar concentratiekamp Sachsenhausen zouden gaan en dit ligt in zone C.

 

 

Concentratiekamp Sachsenhausen is een hele indrukwekkende en ook wel heftige plek. Het is absoluut geen vrolijk uitje, maar wel een plek waar je veel leert over de geschiedenis, over oorlog en over dingen waarvan je hoopt dat ze nooit meer gebeuren. Ik kan het iedereen aanraden, zeker inclusief de audio tour.

Heb je het bloedheet buiten of regent het juist? Doe een tour bij Berliner Unterwelten. Je kunt kiezen uit vier verschillende tours die ongeveer 2 uur duren. Draag altijd platte schoenen en neem zeker in de zomer een vestje mee, omdat het best koud kan zijn. Wij hebben tour 1 gedaan ‘Donkere werelden’ waarin wordt vertelt over schuilkelders, bombardementen en nog veel meer. De tours worden in allerlei talen gegeven, waaronder ook Nederlands.

 

 

Berlijn is een museumstad. Doordat Berlijn een ontzettend rijke geschiedenis heeft, is daar ook heel veel over te vinden. Houd je niet van geschiedenis en meer van dingen doen?  Ga dan naar het Computerspielenmuseum. Hier kun je leren over de geschiedenis van het gamen, maar dit zelf ook ervaren. Hoelang is het geleden dat je Pacman hebt gespeeld? Of Donkey Kong? Houd je meer van eten dan van spelletjes spelen? Ga dan naar het Cürrywurst Museum, waar je leert over de geschiedenis van de cürrywurst en interactief ermee bezig bent.

Nu we het toch over cürrywurst hebben: eet er één! Drink bier en probeer flammkuchen. Houd je niet van de Duitse keuken, dan kun je altijd nog iets anders proberen. Een aanrader is Akemi, een Asian Soul Kitchen. Het eten, dat in kleine porties wordt geserveerd, smaakt heerlijk en het restaurant is zeker instagramproof. Wanneer je een steak lover bent en bereid bent om iets meer geld uit te geven, dan is Beef Grill Club by Hasir een hele goede keuze. Ook hier is de inrichting van het restaurant prachtig en het eten geweldig.

28167265_10210715802203529_5626258092627624615_n

Of je nu midden in de winter gaat of hartje zomer: Berlijn is een geweldige stad, waar voor iedereen wel iets leuks te vinden is. Laat bij de comments weten wat jouw tips zijn voor Berlijn, zodat niemand meer hoeft te twijfelen over een stedentrip naar Berlijn.

Liefs,

Gina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s