Dit moet je zien en doen in Stockholm

Stockholm is een stad die al heel erg lang op mijn bucketlist stond. Nu moet ik toegeven dat ik vrij weinig van de stad wist. In mijn idee was het gewoon een enorme groene, mooie en schone stad. En vol met elanden en herten. Twee jaar geleden hebben wij een maand doorgebracht in Denemarken en dat vonden wij helemaal geweldig. Ik hoopte dat deze stad mij weer een beetje in de Scandinavische sferen zou brengen en dat is gelukt. Wat een prachtige stad!

Iets wat je moet hebben gedaan en wat ik iedereen kan aanraden is… Slapen op een boot! Stockholm bestaat uit allerlei kleine eilanden die bereikbaar zijn met de auto, metro of veerboot. Doordat Stockholm dus omgeven is met water is er plek genoeg voor kleine ho(s)telletjes op boten. Daarnaast is vanuit je eigen kajuit de zonsondergang of zonsopgang bekijken toch wel heel erg leuk hoor.

Stockholm is wel een hele dure stad en daar hebben we rekening mee gehouden. Je betaalt aardig wat om met het openbaar vervoer te reizen, maar een fiets huren is daarentegen hartstikke goedkoop. Aangezien wij niet het mooiste weer hadden,  besloten wij om geen fietsen te huren, maar de recensies die we van te voren hadden gelezen zijn lovend. Het eerste wat we deden was een plattegrond halen van de stad, lekker oldskool, om zo uit te stippelen wat we wilden doen.

Wij zijn naar verschillende musea geweest en deze bevonden zich allemaal in de buurt van het ‘eiland’ Djurgården. Door het ABBA Museum ben ik helemaal op de hoogte over hoe ABBA is ontstaan, kan ik weer alle liedjes mee karaoken en weet ik weer hoe verschrikkelijk slecht ik ben in Guitar Hero. Het andere museum waar we zijn geweest is het VASA museum. Een ontzettend indrukwekkend en fascinerend museum over het enige overgebleven schip uit de 17e eeuw. Ik vond het vooral leuk om rond te kijken en vriendlief vond het leuk om elk klein bordje met alle details te lezen. En geloof me, er zijn heel heel heel veel informatie bordjes in dit museum…

The Old Town van Stockholm is toch wel de mooiste waar ik ben geweest. Prachtige oude huizen, kleine smalle straatjes en ouderwetse souvenirwinkeltjes: they have it all. Wat vooral opvallend was is dat er veel biologisch, gezond en veganistisch eten wordt gepromoot. Heerlijk. Nu hebben wij ons vooral volgepropt met Zweedse gehaktballetjes (of dat erg gezond is?) en de lekkerste waren toch bij Skansen. Skansen is een openluchtmuseum en dierenpark (met elanden!), boven op een heuvel waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Een aanrader, zeker als je met kinderen op reis bent.

Stockholm heeft ook een pretpark dat midden in de stad ligt. Helaas was Gröna Lund niet open toen wij er waren (eind April – September geopend), maar het park blijkt in de zomer een perfect uitje te zijn. Ook staat het park bekend om haar concerten, waar je gratis* naar toe kunt gaan. Stockholm loopt ook over van de rommelmarktjes en vintage winkels. Elke eiland, elk stukje Stockholm heeft zijn eigen charme.

Espresso House vind je op elke hoek van de straat. Het is een soort goedkope Starbucks waar je kunt werken, afspreken met vrienden of gewoon een kopje koffie kunt halen. Je kunt hier ook warme chocolademelk halen, maar waar je dat liever doet is bij Chokladkoppen. Een heel schattig restaurantje waar je de lekkerste chocolademelk van Stockholm krijgt. Een prachtig restaurant met een prachtig uitzicht vind je in het museum Fotografiska. Wel iets aan de prijzige kant.

30516049_994942213990016_5603600692439678976_o

Ga je voor lekker goedkoop? Dan is er altijd nog Vapiano midden in The Old Town. Kijk vooral lekker rond en loop ergens naar binnen waar het er goed uitziet. Er zijn ook genoeg plekken waar je een lekker lunch broodje kunt halen. Ook als je allergisch bent voor bepaalde producten is dat in Stockholm geen probleem: iedereen spreekt fantastisch Engels. Tip! De meeste restaurants serveren in de middag altijd een relatief goedkope maaltijd dan hoef je ’s avonds niet meer zoveel te eten.

Laat hieronder een reactie achter als je nog tips of vragen hebt over deze mooie stad!

Liefs,

Gina

*Je betaalt alleen de entree van het pretpark

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s