Backpacken door Colombia- Reisroute en tips

Wij zijn nu ongeveer 3 maanden terug uit Colombia en wat hebben wij een geweldige tijd gehad. Het was onze allereerste keer backpacken en onze allereerste keer in Zuid-Amerika. Ik kan gewoon niet beschrijven (maar ik ga het toch proberen), wat een enorme indruk Colombia op ons achter heeft gelaten. En niet alleen Colombia, maar ook het op stap gaan met alleen een rugzak. Ik kan alvast verklappen dat het backpacken zo’n goede indruk heeft achter gelaten dat we in maart het weer gaan proberen op een geheel andere bestemming. Maar laten we het nu eerst hebben over het prachtige Colombia..

In April 2018 besloten we dat we een redelijk verre reis wilde maken in oktober. Na veel onderzoek doen op internet hadden we verschillende landen in ons hoofd, zoals Costa Rica, Zuid-Afrika, Peru en Sri Lanka. En waarom het toch Colombia is geworden? Omdat het land alles heeft wat we op dat moment wilden. We waren op zoek naar natuur en wilden verdwalen in kleine kleurrijke dorpjes. Daarnaast wilde ik ook graag een grote stad bezoeken en Vriendlief wilde gevaarlijke dieren spotten. Met hele hoge verwachtingen stapten wij in het vliegtuig en Colombia heeft ons niet teleurgesteld.

Onze reisroute (3 weken, oktober – november 2018)

screenshot 2019-01-20 at 13.03.05

Op 20 oktober vlogen wij vanuit Amsterdam direct door naar Bogotà, waar wij 1 nacht verbleven. De volgende ochtend vlogen wij meteen door naar Pereira om vanaf daar met de bus naar Salento te gaan. In Salento zijn we 3 nachten geweest.

Vanaf Salento hebben we de bus gepakt naar Medellín en daar hebben we 2 nachten doorgebracht. De volgende 2 nachten sliepen wij in Guatapé, een dorpje wat heel dicht bij Medellín ligt en vanaf Guatapé maakten we een dagtrip naar San Rafael.

Na het afscheid nemen van Guatapé vlogen we door naar Santa Marta om vanaf daar de taxi te pakken naar Zaino, net buiten Tayrona National Park. Hier hebben we 3 nachten genoten en vanaf daar besloten we 3 nachten door te brengen in Minca, een bergdorpje iets verderop.

Onze laatste stop was Cartagena en we verbleven hier 4 nachten. We kwamen hier vanuit Santa Marta en hebben daar de bus gepakt. Onze laatste 24 uur brachten wij door in Bogotà, om vanaf de hoofdstad weer terug naar huis te vliegen.

Kostenplaatje

7ad144b4-8d8d-4dbb-84b1-47d313fd4130_large_image

Laten we eerlijk zijn., wij komen eigenlijk helemaal niet bij het begrip backpackers in de buurt. We hebben dan wel een backpack op onze rug, maar verder is het voor ons echt een vakantie waar we keihard voor gewerkt hebben. We slapen altijd in privé tweepersoonskamers met het liefst een eigen badkamer. We doen niet aan bussen die langer dan 5 uur duren, want dan gaat er vast wel ergens een vliegtuig en twijfelen niet over een taxi wanneer de lokale bus te druk is. Toch vonden wij Colombia absoluut niet duur.

Gemiddeld waren wij 12,50 euro kwijt voor een overnachting per persoon in een tweepersoonskamer. Voor ons avondeten gaven we gemiddeld 8 euro uit per maaltijd. (een daghap of lokaal eten is altijd goedkoper en meestal ook veel lekkerder!) Soms zat er een uitschieter naar boven of naar beneden bij. Ons ontbijt zat overal inbegrepen bij de overnachtingen. Binnenlandse vluchten hebben wij ruim van te voren geboekt en een tijd lang alle bedragen in de gaten gehouden, dus ook hier waren wij niet veel geld kwijt. Gemiddeld 40 euro per persoon per vlucht.

Tours hebben wij eigenlijk niet gedaan, behalve Free Walking Tours. Daar bepaal je zelf hoeveel je betaalt. Verder betaal je wel entree als je El Peñol in Guatapé wilt beklimmen of naar Tayrona National Park gaat.

Algemene Tips & Tricks

46083608_1150280995122803_4380070947688808448_n

Leer Spaans! Al is het maar een beetje de basis. Een ideale app die je daarvoor kunt gebruiken is DuoLingo. Leer je liever uit een boek? Pak je Lonely Planet van Colombia erbij en ga vanuit dat boek leren. Wanneer je dan de weg wilt weten in een afgelegen dorpje kom je er vast wel uit met een mix van Spaans, Engels en handen- en voeten werk.

Water uit de kraan kun je (bijna) nergens drinken in Colombia. Omdat wij niet continu plastic willen verspillen door heel de tijd waterflessen te kopen besloten wij de Life Straw Go waterfles aan te schaffen. Een waterfles met ingebouwde waterfilter. Beste. Aankoop. Ooit. Het scheelde ons geld en we deden iets goeds voor het milieu!

(Een blog over wat er in onze backpacks zat, wat ik thuis had moeten laten en wat ik absoluut mee had moeten nemen… Die blog komt er nog aan. Dus die informatie bewaar ik voor een andere keer)

Wanneer je een taxi pakt, spreek altijd van te voren een prijs af. Wees vriendelijk, probeer een gesprekje aan te knopen. Colombianen zijn trotse mensen. Ze zijn trots op hun land en vertellen je met liefde over hun tradities, cultuur en nog veel meer.

Het is geen probleem om een sim-kaart te kopen, om zo het thuisfront op de hoogte te houden. Je kunt dit meteen doen bij aankomst op het vliegveld bij een klein telefonie winkeltje. Zij installeren dit ook meteen voor je, zodat je meteen aan de slag kunt. Wij hebben de provider Claro gebruikt. 

En de all time favorite: Ja. Colombia is een veilig land, wanneer je niet met oogkleppen op loopt en gewoon vertrouwt op je gevoel en luistert naar de lokale bevolking. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld en ons eigenlijk, waar we ook waren, alleen maar thuis gevoeld. Dit komt natuurlijk ook omdat wij ‘het gevaar’ niet opzochten. We doen niet aan drugs en blijven ’s nachts uit de ‘gevaarlijke’ gebieden.

Last but not least: GENIET. Geniet van dit prachtige land. Geniet van de behulpzame en gastvrije bewoners. Geniet van de ontzagwekkende natuur die dit land te bieden heeft. Laat je verassen door elk stukje van dit Zuid-Amerikaanse land. Ik wil sowieso nog een keer terug. Er is nog zoveel wat ik wil zien!

46201582_1150281725122730_5042548410188562432_n

Vanaf deze week

Vanaf vandaag komt er elke zondag een blog online over onze reis naar Colombia! In elke blog vertel ik over een stukje van onze reisroute. Ik vertel je over de dingen die je écht niet mag overslaan, de beste plekken om te overnachten en natuurlijk waar je het lekkerst kan eten!

Volgende week op Dzjieen: Salento!

Liefs,

Gina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s