Backpacken door Colombia – Salento

Dit is de eerste blog over onze rondreis door Colombia en we beginnen in het kleurrijke dorpje, Salento.

Waar ligt Salento en hoe kom je er?

Salento ligt midden in de Colombiaanse koffie regio en is redelijk makkelijk te bereiken. Vanaf Bogotà is het mogelijk om het vliegtuig te pakken naar Pereira en vanaf daar kun je een mini bus pakken naar Salento. Je kunt er ook voor kiezen om een bus te pakken vanaf Bogotà naar Armenia en vanaf daar weer een mini bus naar Salento. Vergeet zeker niet je pilletjes tegen reisziekte, want die haarspeldbochten zijn niet voor iedereen weggelegd.

 

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Salento en omgeving?

Struinen door het dorp! Wij hebben een heerlijke zondagmiddag gehad in Salento door alleen maar lekker rond te lopen en te genieten van de dorpsbewoners. Op zondag is iedereen vrij en er komen ook heel veel (Colombiaanse) toeristen naar Salento en daar hoort natuurlijk live muziek bij inclusief een markt vol met lekker eten. Op elk hoekje van de straat kun je vers fruit halen en overheerlijke koffie drinken!

Zoals ik al zei, het stadje is zeker in het weekend een toeristische trekpleister. Daarom raad ik je aan om in de ochtend naar het uitzichtpunt van het dorp te gaan. Als oefening voor de rots bij Guatapé (hierover binnenkort meer), kun je wat traptreden lopen en genieten van het uitzicht boven op de berg. Je kan er ook ziplinen, maar wij vonden dat niet de moeite waard.

Wanneer je weer terug bent in het dorp kun je een kijkje nemen bij alle souvenir winkeltjes. Ik ben er gek op! ‘Handgemaakte’ spulletjes, mooie oorbellen en gekke hoedjes. Wanneer Salento het eindpunt is van je rondreis, dan kan ik zeker aanraden om hier al je souvenirs te kopen. Ook moet je even langs de Willy’s op het plein lopen. Oude kleurrijke jeeps die je overal heenbrengen. Ook naar Valle de Cocora, iets wat je echt niet mag overslaan.

Valle de Cocora is de plek waar ik mijn hart verloren ben aan Colombia. Valle de Cocora is een vallei vol met waspalmen of te wel, enorme palmbomen. Vergeet zeker niet je camera, want deze prachtige vallei moet je vastleggen voor in je fotoboek. Al helemaal omdat de vallei over een x-aantal jaar niet meer zal bestaan.

Vanaf het plein in Salento, sprongen we ’s ochtendsvroeg in een Willy en werden we naar het beginpunt van onze wandeltocht gebracht. Na veel research, kwam ik erachter dat er verschillende routes zijn. Je kunt eindigen of beginnen bij de prachtige palmbomen. Wij besloten om onze hike af te sluiten bij de palmbomen en eerst door de weilanden en het nevelwoud te gaan.

 

Vol goede moed begonnen we ongetraind en relaxed aan onze wandeltocht. We begonnen in een stuk wat iets weg had van een lekker Hollands weiland met een koe. Na een tijdje lopen door deze groene omgeving belandden we in het nevelwoud.

 

Toen kwam de echte Indiana Jones in mij naar boven. Klimmen over stenen, schreeuwen naar loslopend wild (spinnen en sprinkhanen enzovoort), handen wassen in stromende riviertjes met mini watervalletjes en foto’s maken op heel veel mooie bruggetjes. Dit ging een lange tijd goed, maar toen werd de weg steeds steiler en steiler en op den duur konden mij de bruggetjes gestolen worden. Ik wilde zo graag boven op het hoogste punt zijn. Dus met cheerleader Ben naast me, kwamen we uiteindelijk aan op 2860 meter: fin de la Montaña.

 

Vanaf daar was het bergafwaarts naar de groene vallei vol met palmbomen. Het leukste was dat we gevolgd werden door een hond en die wilde maar al te graag met me op de foto, haha. Sommige palmbomen zijn wel 60 meter hoog! Ik voelde me zo klein op deze prachtige plek en ik hoop echt dat ik hier nog eens heen mag.

 

Als laatste kan ik je aanraden om Tejo te spelen. Je drinkt alcohol en gooit stenen op explosieven. What can go wrong? Hoe leuk is het om in een oude schuur vol met locals een typisch spel te spelen uit Salento! Ik kan het iedereen aanraden, zeker wanneer je een beetje competitief bent.

 

Wat is de beste plek om te eten en om te slapen?

Wij sliepen in het hostel El Viajero. Een hostel met een waanzinnig uitzicht over de bergen en een prima tweepersoonskamer met eigen badkamer. Daarnaast hebben ze ook yogalessen en organiseren ze tours naar koffieplantages. Het ontbijt was niet veel bijzonders, maar het centrum van het dorp is 5 minuten lopen, dus je kan altijd daar wat eten.

De lekkerste plek waar wij gegeten hebben in Salento was Shalem. Hier kun je de specialiteit van Salento eten: Trucha, of te wel forel. Je kunt de forel eten met een saus van kaas en melk of alleen met knoflook. Je eet dit ook met gefrituurde banaan: patacones. Ik zou dit elke dag kunnen eten! De eigenaren van dit restaurant waren ontzettend vriendelijk, behulpzaam en die avond hebben we weer wat Spaanse woorden bijgeleerd.

 

Wil je geen enkel Dzjieen artikel missen? Klik dan op de volg knop op mijn website en ontvang iedere blog direct in je mailbox!

Volgende week op Dzjieen: Medellín.

Liefs,

Gina

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s