Minder plastic gebruiken. Hoe doe je dat?

Voordat ik je ga vertellen hoe je heel simpel je plasticverbruik kunt verminderen, zal ik je eerst iets meer vertellen over plastic en waarom het zo slecht is voor het milieu.

Wat is plastic eigenlijk? Plastic is een overkoepelende term voor kunststofmaterialen die we maken uit natuurlijke producten zoals aardolie, planten en gas. De grondstof van de meeste plastics die wij gebruiken is aardolie. Plastic bestaat al een hele lange tijd, maar sinds we erachter zijn gekomen dat hard plastic een goede en goedkope vervanger is voor glas, wordt plastic oneindig veel gebruikt. Letterlijk oneindig, want het materiaal is niet natuurlijk afbreekbaar.

Welke impact heeft plastic? Ten eerste zorgt het voor uitputting van grondstoffen zoals olie en water. Daarnaast is plastic ontzettend gevaarlijk voor dieren en mensen. Dieren kunnen geen onderscheid maken tussen plastic of voedsel, waardoor ze een onnodige hoeveelheid plastic binnenkrijgen en daardoor overlijden. In één decennium is het aantal dieren dat verstrikt raakt in plastic met 40% gestegen!*

Per jaar produceren we ongeveer 250 miljoen ton aan plastic en de helft daarvan is voor éénmalig gebruik, zoals rietjes en boterhamzakjes. Acht miljoen ton komt terecht in de zee, waar ze zich verzamelen in vijf zogenoemde ‘mega draaikolken’: de plastic soep. Er is tot nu toe nog geen goede oplossing om de oceanen schoon te maken, maar wel om de stranden op te ruimen. In 2012 werd er door meer dan 500.000 vrijwilligers bijna 20.000 mijl schoongemaakt. Het totale gewicht van het afval kwam overeen met tien Boeings 747 toestellen.*

Wil je nog meer weten over de gevolgen van het gebruik van plastic, check dan de website van de Plastic Soup Foundation of lees meer op www.hetkanwel.nl over de gevolgen van plastic. Kortom, hoog tijd om na te denken over je eigen plasticgebruik. Hieronder kun je zes simpele tips vinden om plastic tegen te gaan!

two paper tote bags

Neem je eigen linnen / katoenen tasje mee naar de winkel. Of je nu boodschappen gaat doen of even snel de stad in gaat.. Zorg dat je altijd een eigen tasje bij je hebt. Het scheelt je tegenwoordig geld, want voor elk plastic tasje moet je betalen én je doet iets goeds voor het milieu. Daarnaast zijn er tegenwoordig hartstikke leuke tasjes te verkrijgen.

Zeg nee tegen reclamefolders. De meeste mensen krijgen (ongevraagd) eens per week een pakket met reclamefolders in hun brievenbus geduwd. Dit pakket is ook weer verpakt in plastic. Bestel bij je gemeente de NEE-NEE sticker en download de app Reclamefolders om zo toch alle folders te bekijken, alleen zonder de verspilling van plastic.

Koop een waterfles die vervuild water reinigt. Wanneer je in het buitenland bent is het vaak niet mogelijk om water uit de kraan te drinken. Dit zorgt ervoor dat je plastic flesjes met water ‘moet’ kopen. Als oplossing heb ik afgelopen jaar de “Life Straw Go” aangeschaft. Deze waterfles reinigt het water uit de kraan, maar ook uit andere vervuilde waterbronnen. Je kunt ongeveer 1000 liter water drinken voordat je de filter moet verwisselen. Daarnaast wordt per verkocht product één kind een schooljaar voorzien van schoon drinkwater.

Zeg nee tegen plastic rietjes. Het klinkt heel stom maar ik ben gek op rietjes. Een smoothie of een ijskoude cola drinkt gewoon veel lekkerder met een rietje. Nu zijn er gelukkig verschillende alternatieven voor plastic rietjes. Mijn favoriete rietje is een metalen/RVS rietje. Je kunt deze gewoon op http://www.bol.com kopen. Ook heb je bamboe rietjes die ik er zelf altijd leuk uit vind zien of eventueel glazen of papieren rietjes. Keuze genoeg dus.

Poets je tanden met een bamboe tandenborstel. Bamboe tandenborstels zijn niet alleen goed voor het milieu maar staan ook nog eens leuk in je badkamer. Voor elke Humble Brush tandenborstel die wordt verkocht ontvangen kinderen in nood een tandenborstel of andere mondzorg. Deze kun je bijvoorbeeld bestellen bij de website van EcoMondo.

Koop verpakkingsvrije producten. Gelukkig zie je het tegenwoordig steeds meer: producten zonder plastic verpakking. Wanneer je boodschappen doet in een ‘gewone’ supermarkt zoals de AH of LIDL is het lastig om verpakkingsloze producten te vinden. Maar wanneer je naar een BIO supermarkt zoals Ekoplaza gaat, dan is het iets makkelijker. Nog makkelijker? De markt! Wanneer je liever verzorgingsproducten koopt zonder plastic verpakking is de winkel LUSH een paradijs. Heerlijke haarproducten, lichaamsproducten, mondverzorgingsproducten en zelfs make-up. Ook staan ze bekend om hun geweldige bruisballen.

ball shaped blur close up focus

Heb je toch moeite met de juiste winkels vinden of wil je meer tips over leven zonder (plastic) afval? Check dan vooral de website www.hetzerowasteproject.nl ! Wat doe jij om duurzamer te leven? Laat het weten in de reacties!

Liefs,

Gina

*https://www.plasticsoupfoundation.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s