Recept van de week: Groentespiraal uit de oven

Met één maand niet douchen bespaar je evenveel water als één dag in de week geen vlees eten*. Of je bespaart 6 kilogram vlees en zo’n 565 kilometer rijden in een gemiddelde auto. Het is dus hoog tijd om iets lekker vegetarisch te proberen. Weinig inspiratie? Check dan vooral dit recept en maak vanavond nog deze heerlijke groentespiraal.

Bereidingstijd 25 minuten en oventijd 40 minuten

Benodigdheden voor vier personen:

 • 2 grote zoete aardappels of 4 kleine(re) zoete aardappels
 • 1 grote courgette
 • 4 grote tomaten (of heel veel cherry tomaatjes)
 • 2 grote rode paprika’s
 • 1 grote rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels olijfolie
 • geraspte kaas
 • paprikapoeder naar smaak
 • Italiaanse kruiden naar smaak
 • snufje peper en een snufje zout
 • *vegetarische braadworst
 • *frisse salade

3__1__151

Bereidingswijze:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden en schil de zoete aardappels.

2. Snijd de zoete aardappels, courgette, tomaten en paprika’s in grote schijven van ongeveer 1 cm dikte. Doe de groentes in een grote kom.

3. Pers de knoflook en meng dit samen met de olijfolie, peper en zout, paprika poeder en Italiaanse kruiden. Begin met twee lepels olijfolie; je kunt altijd meer gebruiken, wanneer je denkt dat je niet genoeg hebt.

4. Voeg het mengsel toe aan de groentes. Je kunt dit op twee verschillende manieren doen. Je kunt het er gewoon bijgieten en met je handen mengen. Of je kunt elke schijf groente met een kwast insmeren. Zorg dat elke groenteschijf met de olie in aanraking is geweest. Houd een klein beetje mengsel over voor aan het einde.

5. Pak een ovenschaal en maak een spiraalvorm van de groentes. Je doet dit door een volgorde voor de groentes te bedenken en dit te herhalen. Je begint aan de buitenkant van de ovenschaal en werkt zo naar binnen toe.

6. Druppel het laatste beetje van de olie over de spiraal of ga er met een kwast overheen. Voeg een beetje geraspte kaas toe aan de spiraal, tussen de groentes in. Houd er rekening mee dat de kaas geen hoofdrolspeler is in dit gerecht, dus gebruik niet te veel. Maar als je van kaas houdt kan je straks altijd nog meer toevoegen.

7. Zet de ovenschaal in de oven en begin na 30 minuten te checken of de groentes gaar worden. De zoete aardappel doet er het langst over. Je kunt kijken of deze gaar is door een saté prikker of een vork door de zoete aardappel te prikken. Lukt dit makkelijk? Dan is de spiraal (bijna) klaar. Lukt het nog niet? Dan heeft de spiraal nog iets langer nodig.

8. Wanneer de zoete aardappel bijna gaar is, voeg dan nog wat extra kaas toe aan de bovenkant van de groentes en wacht tot de kaas gesmolten is. Hierna kun je de schaal uit de oven halen en kan het genieten beginnen!

Bijgerechten:

Als bijgerecht kun je een vegetarische braadworst erbij bakken! Zo heb je toch een stukje vlees in plaats van alleen groentes. Ook een optie zijn de visvrije gamba’s van de Vegetarische Slager, heerlijk in combinatie met de kleurrijke groentes uit de groentespiraal.

Of je kunt een verfrissende salade erbij maken. Maak deze niet te heftig, want de groentes vullen al goed van zichzelf! Je kunt bijvoorbeeld een salade maken met eikenblad sla, granaatappelpitjes, een beetje mais, een lente uitje en komkommer met een dressing naar keuze.

1__1__14a

Heb jij nog een recept dat ik moet proberen? Of heb je een recept van Dzjieen geprobeerd? Laat het me weten en stuur een e-mail naar Dzjieen@gmail.com of laat een reactie achter!

Liefs,

Gina

*Bronnen: NRC en Week Zonder Vlees websites.

**Disclaimer: natuurlijk heb ik niet alle gerechten of invloeden zelf bedacht. Het internet staat namelijk vol met soortgelijke dingen. Ik deel het gewoon hier omdat ik het zelf ontzettend lekker vind en hoop dat er hierdoor meer mensen van kunnen genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s