Backpacken door Colombia – Medellín

Terwijl wij aan ons eerste drankje zaten in de drukste straat van de uitgaansbuurt El Poblado kwam er een jongen naar ons toe met een kar vol snoep. “You want some candy?”. Wij keken elkaar een beetje raar aan en wezen het aanbod vriendelijk af. “No graçias.” Op dat moment ging het klepje van de snoepkar omhoog en bleek dat hij het over een ander soort snoep had. “I also got party candy, lady. Or may be some relaxing candy?” We schoten in de lach en wezen hem weer vriendelijk af. “Okay, suit yourself. Enjoy Medellín!”. 

Dit moment was de enige keer dat er iets in Medellín een connectie had met drugs. We waren die avond in de uitgaansbuurt van de stad, vol met jongeren die ‘wel eens wat willen proberen’. De rest van de stad zit vol met geschiedenis en de prachtige Colombiaanse cultuur en ik had liever nog een paar dagen gebleven om de stad écht te leren kennen.

Waar ligt Medellín en hoe kom je er?

Vanuit Bogotà kun je een bus pakken of het vliegtuig. Je zit ongeveer 12 uur in de bus of je kunt het vliegtuig pakken wat veel en veel sneller is. Als ik het me goed kan herinneren was het vliegtuig 50% duurder dan met de bus. Maar wel tien keer zo snel.

Vanuit Salento hebben wij een directe bus gepakt naar Medellín. Ik kwam daar kots- en kotsmisselijk aan, omdat ik echt 0% ervaring heb met rijden door de bergen. Ook stonden we een tijdlang ergens vast waardoor we er 8 uur over hebben gedaan in plaats van 5 uur. Het was wel echt een mooie rit. Wanneer je wilt vliegen moet je eerst weer naar Pereira en vanaf daar weer naar het vliegveld. Dan ben je ook weer heel lang onderweg, dus ik raad je aan om ‘gewoon’ de bus te pakken.

Vanuit Cartagena kun je ook weer met de bus naar Medellín. Je doet hier zonder vertraging zo’n 14 uur over. Of je kunt vliegen en bent 10 uur korter onderweg. Ook hier scheelt het weinig in geld.

 

 

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Medellín en omgeving?

Nu hadden wij maar anderhalve dag in Medellín, waardoor we weinig tijd hadden om alles te zien. Gelukkig hebben we toch de meeste highlights gezien door een Free Walking Tour te doen van Real City Tours. Je bepaalt zelf aan het einde van de tour hoeveel het waard was. En ik vond de tour het meer dan waard. We hadden een super leuke gids die ons niet alleen over Medellín vertelde, maar ook over de rest van het land. De tour gaat langs de highlights in het centrum, met als voorbeeld het oude treinstation, Plaza Cisneros (plein van licht), Plaza Botero (standbeelden plein) en Parque Bolívar. Aan het einde beantwoorden ze al je vragen: waar je het best kunt eten, wat je niet mag overslaan en welke kabelbaan je moet pakken om het beste uitzicht te hebben.

 

 

De kabelbaan nemen over de sloppenwijken van Medellín naar een prachtig park op een berg, is ook iets wat je niet mag overslaan. Het metrosysteem in Medellín is ontzettend goed geregeld en ook heel erg simpel. Ook kun je met je metrokaartje de kabelbaan nemen over de sloppenwijken van de stad. Ik vond dit heel indrukwekkend en het zette me ook echt wel even aan het denken. Het contrast in de stad vond ik ook heel erg groot; hoe hoger en meer je de berg op ging, hoe armer de bevolking werd.

Je kunt halverwege de berg overstappen naar een andere kabelbaan waar je nog een extra ticket voor nodig hebt. Je komt dan in Santa Elena, bij Parque Arví. Parque Arví is een natuurpark met bijzondere flora en fauna. Wij kwamen eigenlijk per ongeluk in deze kabelbaan terecht en het was ook niet heel erg lekker weer toen we dit deden, waardoor we dan ook weinig van het park hebben gezien. Ik raad het daarentegen toch aan, maar wel wanneer het zonnetje schijnt.

 

 

Wat we graag wilden doen, maar niet hebben gedaan is paragliden. Je kunt in de omgeving van Medellín heel gaaf paragliden, maar het weer zat helaas niet mee. Ook wilden we graag naar de Botanische tuinen, maar kwamen daar aan toen ze net gingen sluiten. De tuinen sluiten redelijk vroeg, volgens mij was het toen 4 uur ’s middags. Helaas!

Wel kun je nog door El Poblado lopen, of te wel Gringolandia. El Poblado heeft ontelbare restaurants en ho(s)tels. Wil je ’s avonds lekker stappen, dan is deze wijk ook waar je moet zijn.

De reden waarom wij geen Pablo Escobar tour hebben gedaan is omdat wij ons er gewoon niet fijn bij voelden. De inwoners van Medellín kijken liever niet naar het verleden, maar focussen zich liever op de toekomst. Hoewel het verleden nog wel leeft. Iedereen kent wel iemand, of het nu via-via is of direct, die een connectie had met Pablo Escobar. En hoe zou jij het vinden dat er allemaal toeristen komen om meer te horen over de man die jouw broer/zus/vriend heeft vermoord?  Je zou niet denken dat 10 tot 15 jaar geleden de stad zo onveilig was. De stad ziet er echt uit als een metropool: de moderne metro, prachtige gebouwen en ontelbare restaurants en bars.

 

 

Wat is de beste plek om te eten en om te slapen?

Wij sliepen in Maloka Hostel. Eerlijk is eerlijk, geen echte aanrader. Er was een bed en een douche en daar is het wel mee gezegd. Het positieve was de buurt waar we in verbleven, El Poblado en dat ze geen geld rekende voor de ‘up-grade’. Black Sheep hostel en Purple Monkey hostel blijken wel echte aanraders te zijn.

De beste plek waar wij, volgens Vriendlief, in heel Colombia hebben gegeten was bij restaurant Carmen. Carmen is een high class restaurant met de meest aparte gerechten, ontzettend vriendelijke bediening en geweldige cocktails. Vergeleken met de rest van Medellín was Carmen duurder dan gemiddeld, maar het meer dan waard. Nu zijn wij niet van de wijn, maar wanneer je dat wel bent dan beland je in een soort wijnhemel.

 

 

Wil je even snel wat lunchen en ben je het Colombiaanse eten een beetje zat, dan is Crèpes & Waffles een goede optie. Een keten die in de hele stad zit, waar je voor een goede prijs kunt eten.

Volgende week op Dzjieen: Guatapé en San Rafael.

Liefs,

Gina

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s