Backpacken door Colombia – Guatapé en San Rafael

Wanneer iemand aan mij vraagt wat de mooiste plek is waar ik ben geweest in Colombia moet ik toch kiezen voor het dorpje Guatapé. Alles was op dat moment perfect. Het weer was heerlijk, de mensen waren ontzettend lief, het dorpje was geweldig om te zien, ons hostel had de beste hostess die we ons konden wensen, het eten was heerlijk en ik voelde me meteen thuis. Op deze plek kon ik echt relaxen, daarom raad ik je ook aan om meer dan één dag te spenderen in dit gezellige dorpje.

Waar ligt Guatapé en hoe kom je er?

Guatapé ligt ongeveer 2 uur reizen vanuit Medellín. Je kan een kaartje kopen voor de bus op Terminal de Transporte Norte. Een kaartje kost ongeveer 4 euro. Houd er rekening mee dat de bus eerst stopt bij La Piedra, maar daar wil je vast niet meteen met je backpack naar toe. Dus ik raad je aan om gewoon een ticket te kopen naar Guatapé in plaats van naar de rots.

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Guatapé en omgeving?

Guatapé is het meest kleurrijke dorpje wat ik ooit heb gezien. De muurschilderingen zijn werkelijk prachtig en zeker wanneer het zonnetje schijnt moet je echt door het dorp lopen. Je kan de meest perfecte Instagram foto’s maken en het is heerlijk om vanaf een terrasje op het plein te kijken naar de tuc-tuc’s die voorbij rijden. Ik vond het ook heerlijk om even bij het water te zitten en gewoon te genieten van het zonnetje en het prachtige uitzicht.

 

De reden dat iedereen naar Guatapé gaat is natuurlijk de enorme rots: Él Peñol. Je kan Guatapé niet verlaten zonder deze eerst te beklimmen. Wij namen een tuc tuc vanuit Guatapé, maar je kunt ook gewoon gaan lopen. Beklim de rots door middel van 740 (ongelijke) traptreden om zo van een onwerkelijk uitzicht te genieten. Je kunt boven bijkomen met vers fruit en een lekker biertje voordat je weer naar beneden gaat. Wij hebben geloof ik 2 uur boven doorgebracht, omdat we totaal geen haast hadden die dag.

 

 

Ook één van de leukste dingen die we spontaan hebben gedaan was een scooter huren en daarmee naar San Rafael en omgeving rijden. We huurden de scooter bij Guatapé Motos. De jongen die ons hielp sprak vloeiend Engels en gaf ons een kaart mee met plekken die we niet over mochten slaan. De dag begon ietwat bewolkt, maar hoe verder we reden hoe zonniger en warmer het werd. Eindelijk kon ik mijn lange broek omruilen voor een korte broek!

 

San Rafael is een heel klein dorpje dat een stuk lager ligt dan Guatapé waardoor het daar veel warmer is. San Rafael is een authentiek Colombiaans dorpje en het mooie is dat er (nog) geen toerist te bekennen is. We kwamen daar aan in het weekend, wat betekent: feest op het plein. We genoten in de zon van een Colombiaans biertje en de vrolijke Colombiaanse muziek en gezellige inwoners. Iets om nooit meer te vergeten!

 

In de omgeving van San Rafael heb je heel veel rivieren met watervalletjes en genoeg plekken om even je scooter te parkeren en rond te lopen. En natuurlijk een frisse duik te nemen, vergeet dus zeker je zwemspullen en een handdoek niet!

Wat is de beste plek om te eten en om te slapen?

Met stipt op nummer één staat het hostel Oak Tree House. De hostess was een Colombiaanse mevrouw die geen woord Engels sprak maar heel goed overweg kon met Google Translate. Ze was ontzettend vriendelijk, verzorgde een vers ontbijt en stond er altijd met een glimlach op haar gezicht. Het hostel kan zorgen voor een taxi naar het vliegveld, een tuc tuc naar de stad of als je even wilt bijkomen kun je ook tafeltennissen of poolen in het hostel.

 

Guatapé is voor mij ook het dorp waar ik het lekkerst heb gegeten, namelijk bij Kushbu by Sam. Het is een Indiaas restaurant met de lekkerste curry’s die je ooit hebt geproefd. Sam zelf is een super vriendelijke man die maar al te graag vertelt over de Indiase keuken, zijn restaurant of zijn toekomstplannen. Wanneer je niet bang bent voor een vuurzee in je mond, vraag dan om Sam zijn speciale pepertjes.

De volgende keer op Dzjieen: Tayrona Nationaal Park en Minca

Liefs,

Gina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s