Backpacken door Colombia: Tayrona Nationaal Park & Minca

Wanneer ik dit schrijf krijg ik toch weer een beetje heimwee naar het zwembad bij onze accommodatie net buiten Tayrona Nationaal park en naar de kleurrijke vogeltjes in het bergdorpje Minca. We besloten het de komende dagen lekker rustig aan te doen en echt even te genieten van het prachtige land waar we in zaten. En ik kan je vertellen, deze plekken zijn 100% relax proof.

Waar ligt Tayrona Nationaal park en hoe kom je er?

Je kunt vanuit Bogotá of Medellín een vlucht pakken naar Santa Marta. Vanuit Santa Marta kun je een bus pakken naar Tayrona park. Net buiten Tayrona Park heb je verschillende accommodaties waar je kunt verblijven. Eventueel kun je ook een bus pakken die direct vanaf Cartagena naar Tayrona Nationaal park gaat.

Waar ligt Minca en hoe kom je er?

Vanaf Santa Marta kun je gemakkelijk een bus pakken naar Minca. Wij gingen vanuit Tayrona naar Minca en deden dit met een taxi. Onze accommodatie had een goede deal gemaakt voor ons met een lokale taxi chauffeur.

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Tayrona en in de omgeving?

Tayrona Nationaal Park is het meest populaire natuurpark in Colombia. Wij besloten vroeg naar Tayrona te gaan om zo in alle rust door het park te kunnen lopen. De ingang lijkt (helaas) net de ingang van een pretpark. Je moet je gele koorts vaccinatie laten zien, bepaalde dingen ondertekenen en natuurlijk de entreeprijs betalen. Daarna heb je de mogelijkheid om een busje te pakken naar de ‘officiële’ ingang van Tayrona of gewoon te lopen. Lui dat wij zijn, hebben we het busje gepakt. Hier hebben wij absoluut geen spijt van gehad, want tijdens het eerste gedeelte is er niets te zien.

 

Wanneer je eenmaal uit het busje bent gestapt kun je het pad volgen door het park. Wij hebben gelopen tot La Piscina en zijn daarna weer terug gaan wandelen. Wij waren 9 uur begonnen en rond half 5 weer in ons hutje. Om even duidelijk te zijn: Ben en ik lopen ontzettend langzaam. Bij elk geritsel blijven we staan omdat er MISSCHIEN WEL een dier in de buurt zit. En het speelt ook mee dat ik geen conditie heb haha. Dus we werden heel veel en heel vaak ingehaald door ervaren hikers. Niet dat we dit erg vonden want onderweg hebben wij een capybara gezien, rode mieren, heel veel soorten vogels en aapjes!

 

Wij vonden Tayrona leuk. Maar helaas niet bijzonder. We vonden het vooral geweldig om wilde dieren te zien en door de prachtige natuur te lopen, maar ik kan me voorstellen wanneer je in Costa Rica of waar dan ook bent geweest, dat Tayrona niet zo boeiend is. En houd er rekening mee dat door zware regenval het park gesloten kan zijn! Op de website van Reisjunk vind je allerlei tips voor het bezoeken van Tayrona Nationaal Park.

 

In de omgeving van Tayrona is er genoeg te doen. Wij besloten om het relaxed aan te pakken en ’s ochtends vroeg de bus te pakken naar verschillende watervallen, ongeveer een klein half uur verderop. Ik moet bekennen dat ik de naam niet meer kan terug vinden, maar het is iets wat de meeste toeristen doen wanneer ze iets langer rondom Tayrona zijn.

Wat kun je doen in Minca en omgeving?

Minca is een super schattig bergdorpje en het is er ook koeler dan in bijvoorbeeld Tayrona park. Wij sliepen in Casa Loma waar we ook heerlijk even bij konden komen door gewoon een boek te lezen en te genieten van de natuur en het mooie uitzicht. Wil je het iets actiever aanpakken dan zijn er genoeg dingen te doen.

 

Je kunt een moto taxi pakken naar Casa Elemento. Casa Elemento is een hostel met enorme hangmatten die je een prachtig uitzicht geven over de jungle. Wij zijn hier zelf niet geweest omdat Ben niet lekker was, dus we hebben het moeten schrappen van de planning. Wel zijn we naar een waterval geweest, een paar kilometer onder Casa Elemento.

‘Een moto-taxi’ pakken klinkt heel makkelijk, maar het was voor mij een ‘één keer, maar nooit meer’ dingetje. Ik vond het doodeng op de weg naar boven, één grote modderpoel met diepe kuilen, waardoor je jouw ‘chauffeur’ ook nog eens goed vast moest houden. En laat ik nou echt niet van lichamelijk contact met vreemde mensen houden.

 

In de omgeving van Minca heb je ook verschillende koffieplantages en chocoladeplantages waar je een tour kunt doen. Dit blijkt heel erg interessant te zijn, maar door onze relax-mood hebben we dit ook niet gedaan.

Wat zijn de beste plekken om te eten en om te slapen?

Wij sliepen net buiten Tayrona Nationaal Park in een prachtige cabaña. Eco Hostel Yuluka heeft alles wat je nodig hebt. Een heerlijke hut om in te slapen, een zwembad om in af te koelen en het voelt allemaal heel erg luxe aan. Het enige nadeel was het restaurant. Het was simpelweg niet lekker.

 

In Minca sliepen wij in Casa Loma. Ook hier hebben wij onwijs genoten. We sliepen in een hutje aan de rand van een berg. Dit hutje werd Casa Luna genoemd. Het enige wat er in stond was een bed en een kist voor je backpacks. Verder had je een terras waar je ’s nachts kon genieten van de sterren en ’s ochtends op kunt zitten om te luisteren naar de vogels wanneer de zon opkomt.

 

Eten deden wij in Casa Loma. In de ochtend en middag kun je kiezen van een menu wat je wilt eten (alles is vegetarisch en ook ontzettend lekker!). En ’s avonds heb je de mogelijkheid om je in te schrijven voor het avondeten. Je betaalt een vaste prijs voor het driegangenmenu en dit eet je aan de lange tafels in het gemeenschappelijke gedeelte. Ideaal wanneer je mensen wilt leren kennen!

Volgende week op Dzjieen: Cartagena

Liefs,

Gina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s