Sollicitatie tips: Het CV

Niemand vind solliciteren leuk. De één vind het misschien wat minder erg dan de ander, maar niemand staat erom te springen. Nu heb ik in de loop der jaren heel wat sollicitatiegesprekken gehad en heel veel verschillende soorten motivatiebrieven moeten schrijven. Ook heb ik veel vrienden mogen helpen om hun Curriculum Vitae (CV) up-to-date te houden en ik heb ze mogen voorbereiden op hun pitch. Ik vond het ook altijd geweldig wanneer ze werden uitgekozen voor een sollicitatiegesprek of wanneer ze werden aangenomen voor hun baan!

Dat is de reden voor deze nieuwe reeks op Dzjieen. Ik geef jullie sollicitatietips over de verschillende delen waaruit een sollicitatie bestaat. Namelijk het CV, de motivatiebrief en natuurlijk het sollicitatiegesprek. En vandaag beginnen we met het Curriculum Vitae.

man and woman shaking hands

Wat moet er allemaal staan in het Curriculum Vitae?

In een CV staan altijd jouw persoonlijke gegevens. Deze bestaan hoofdzakelijk uit je naam- en adresgegevens, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres. Zelf zet ik altijd mijn nationaliteit erbij en geef ik aan dat ik mijn rijbewijs heb.

Na je persoonlijke gegevens komt je werkervaring. Beschrijf hierbij je functie, hoelang je hier hebt gewerkt en wat je taken waren. Maar kies je werkervaring zorgvuldig uit. Nu heb ik heel veel bijbaantjes gehad, maar wanneer ik solliciteer voor een marketingfunctie bij Shell interesseert het Shell helemaal niets dat ik een half jaar bij een strandtent heb gewerkt.

Daarna kun je jouw opleidingen en cursussen benoemen. Ook hier geef je de data aan en of je een diploma behaald hebt. Vergeet ook niet je cursussen te benoemen: een BHV-training of EHBO cursus of een cursus van je oude werkgever. Houd er rekening mee dat het wel (redelijk) relevant moet blijven voor de vacature waar je op solliciteert.

Het laatste deel van je CV zijn je vaardigheden. Hier schrijf je meer over je computerervaring, bepaalde programma’s zoals Microsoft Office, Atlas of juist social media.  Ook schrijf je meer over je taalbeheersing. Hoe goed beheers je de Nederlandse of Engelse taal? Je kunt dit aangeven door middel van symbolen, maar je kunt ook gewoon ‘uitstekend/goed/gemiddeld/slecht/heel slecht’ gebruiken.

Ook kun je je sociale vaardigheden toevoegen aan je vrijetijdsbesteding door er een leuk verhaal van te maken. Je kunt dit ook los doen, maar houd het origineel! Houd het ook kort, want jezelf verkopen doe je vooral in de motivatiebrief.

design desk display eyewear

Algemene tips voor je Curriculum Vitae

Begin je werkervaring met het meeste recente wat je hebt gedaan. Gebruik omgekeerde chronologie. Vertel daarnaast niet alleen je functie, maar vertel wat je taken waren, wat je successen waren en de vaardigheden die je daarvoor nodig had.

Een beetje overdrijven is nooit verkeerd, maar verzin niets en lieg nooit. Ik heb ooit een vriendin gehad die op haar CV schreef dat zij uitstekend Chinees kon lezen. Nu is dit niet zo raar, want zij is van Chinese afkomst. Ze sprak ook redelijk goed Chinees, maar ze kon het (helaas) nog niet zo goed lezen. Bij een sollicitatiegesprek hadden de managers van het bedrijf een Chinese krant erbij gehaald en ze vroegen haar om de voorpagina te vertalen. Om een lang verhaal kort te maken: ze is niet aangenomen. 

Pas je CV aan naar waar je solliciteert. Precies wat ik al zei over Shell; sommige dingen zijn onbelangrijk. Lees de vacature ook heel vaak door, want wie of wat zoeken ze nou precies? Zoeken ze iemand die goed in teamverband kan werken? Dan pas je jouw CV erop aan. Evenals je motivatiebrief.

Houd je CV kort. Niet meer dan 2 A4tjes. Verplaats je in je werkgever. Zou jij de moeite nemen om 3 bladzijden te lezen? Waarschijnlijk wel, wanneer er maar 3 personen gesolliciteerd hebben. Maar niet wanneer er meer dan 100 sollicitatiebrieven binnen komen.

Solliciteer je bij een klein bedrijf? Geef je CV dan (ook) af per post. Zo zien ze meteen wie je bent en is het meteen een stuk persoonlijker. Wanneer je extra op wilt vallen, gebruik dan een gekleurde envelop. Dan vergeten ze je echt nooit meer.

Zelf voeg ik nooit een foto toe aan een CV, maar wanneer je dit wel wilt doen kan ik niet vaak genoeg zeggen: géén selfie en géén vakantiefoto en geen super saaie pasfoto van je paspoort. Kies een foto waar je opstaat hoe je bent, met een leuke lach maar houd het wel professioneel qua kleding.

Wees niet standaard. Val op! Geef het onderwerp van je mail een aparte titel. Of maak het design van je CV interessanter dan alleen de standaard versie van Word. De website van SollicitatieLab is ideaal om inspiratie op te doen van ideeën voor designs. Kom met bijzondere hobby’s en vaardigheden. Niet met dingen die je buurvrouw, nichtje en oud-klasgenoot ook hebben gedaan.

And last but not least, houd je CV up-to-date. Wanneer je een vaste baan hebt bij een bedrijf kan je je bijna niet meer voorstellen dat je nog ergens anders gaat solliciteren. Maar alles kan veranderen. Werk daarom eens per zes maanden je cv bij en kijk of er iets veranderd is, zoals je adresgegevens of cursussen die je in de tussentijd misschien hebt gedaan.

photography of a person pointing on something

Heb jij nog meer tips voor een perfect CV? Laat dan hieronder een reactie achter. En wanneer je nog vragen hebt, neem dan contact op via Facebook, Instagram of stuur een mailtje naar dzjieen@gmail.com.

Volgende keer: De Motivatiebrief – Sollicitatie tips (2)

Liefs,

Gina

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s