Houd je kamerplanten in leven met deze tips

Ik ben stapelgek op planten en ik zou het liefst mijn hele huis vol met plantjes en bloempjes zetten. Helaas ben ik  ‘niet zo goed’ met planten. Ik wist er tot voor kort weinig van af en vergat ze water te geven tot het moment dat ze ineens droge bruine blaadjes kregen.. Nu kan ik prima mijn katten in leven houden, maar een plant blijkt toch wat lastiger.

Toen bedacht ik me: ik ben natuurlijk niet de enige met dit probleem. Een tijd geleden heb ik een lijst gemaakt met planten die geschikt zijn voor in huis ( + super low maintenance ) en deze deel ik graag met jullie, zodat we allemaal kunnen wonen in een huis vol met levende planten.

Snake plant – Sansevieria trifasciata 

green snake plant

De beste plek om deze plant neer te zetten is in de slaapkamer. De plant neemt weinig ruimte in en daarnaast is het een plant die (ook ’s avonds) de lucht zuivert. Het maakt niets uit of de plant in de schaduw of half in de zon staat. Wanneer de aarde droog is, dan kun je de plant weer water geven.

Gatenplant – Monstera Deliciosa

green leaf plant in brown pot inside room

Deze plant is heel erg fotogeniek; je ziet hem overal in interieurboeken en op Instagram verschijnen. Het is een plant die elke ruimte meteen opfleurt en ook lekker opvalt. Deze plant heeft niet veel water nodig, maar je moet wel zorgen dat de grond vochtig blijft. Het is het best om de plant in de woonkamer te zetten of in ieder geval op een plek waar de plant veel licht vangt. Eventueel kun je met een plantenspuit, eens in de zoveel tijd, de plant besproeien zodat deze weer mooi glanst.

Citroen boompje

food healthy nature water

Deze plant heeft iets meer aandacht nodig dan bovengenoemde planten. Het citroen boompje heeft zeker 2 keer per week water nodig. Je kunt de plant daarentegen wel voor het raam of in de volle zon zetten. Ik heb deze boom laatst gekocht (bij de IKEA) en ik vind hem er zo schattig uitzien. Ik kan niet wachten tot ik de eerste gele citroenen eraan zie hangen!

Aloë Vera plant 

green aloe vera plants

Deze plant is door de Egyptenaren verklaart als de plant van de onsterfelijkheid en wordt tot op de dag van vandaag nog vaak gebruikt in de Chinese cultuur. Aloë vera is een plant die vaak gebruikt wordt als medisch hulpmiddel. Ook is de Aloë vera plant weer een goede luchtzuiveraar. De plant heeft qua verzorging iets weg van een cactus, want hij spaart al het water op in zijn stam en bladeren voor later. In de zomer kun je hem eens in de week water geven, in de winter kan hij minstens drie weken zonder water. De plant kan in de volle zon, maar het liefst met een beetje schaduw.

De Klimop – Hedera Helix

green leaf on white wall

Ik vind de klimop een super leuke plant om in een mandje aan het plafond te hangen en naar beneden te laten groeien. Je kunt hem ook op een hoge plank zetten. Nu is deze plant niet aan te raden met katten, want die vinden hem veel te leuk. Je moet de plant wel een beetje in de schaduw of indirect zonlicht zetten. Eén keer in de week water geven is genoeg.

Rubber plant – Ficus Elastica

monochrome photo of rubber plant

Deze plant past in elk huis. Of je nu een heel klein huisje hebt of een heel groot huis. Of je nu houdt van vintage of super modern: het maakt niet uit. Qua verzorging heeft de plant weinig eisen: laat hem niet uitdrogen en wanneer de grond nog nat is, wacht dan met water geven. Deze plant zuivert chemische stoffen uit de lucht en breekt dit af met zijn bladeren. Hoe fijn is dat.

Gerbera

pink gerbera flower in closeup photography

Dit is misschien niet de makkelijkste bloem / plant om te onderhouden, maar ik vind het een heel vrolijk gezicht, omdat hij in allerlei kleuren bestaat. Snijd altijd de stelen schuin af voordat je ze in een vaas zet (dank u wel oma voor de tip!) en houd er rekening mee dat ze erg lang kunnen worden, dus een hoge vaas is een goed idee. Ververs het water regelmatig en doe niet te veel water in de vaas. Wanneer ze gaan hangen kun je altijd nog een stukje van de steel afsnijden om ze weer te laten stralen.

Extra tips om je planten levend te houden

Geef ze niet te veel water! Niet al je planten hebben evenveel water nodig. Google van te voren hoeveel water jouw plant nodig heeft. Hetzelfde geld voor zonlicht. Heeft de plant meer of minder licht nodig? Zorg dat de plant op de goede plek staat. Vergeet ook niet dat je planten vies kunnen worden. Dus maak ze ook schoon door een doekje erover heen te halen.

En wanneer je echt meer wilt weten over planten of groene vingers wilt kweken kun je altijd nog een workshop volgen bij Mama Botanica, bij Dille & Kamille. Via hun website (www.mamabotanica.nl) kun je je opgeven voor de cursus en zo al je planten in leven houden!

Heb jij een favoriete plant? Laat het weten in een reactie zodat ik Ben kan overtuigen om nog meer planten in huis te zetten!

Liefs,

Gina

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s