Sollicitatie tips – De Motivatiebrief

Twee weken geleden heb ik het gehad over het schrijven van een CV, oftewel een Curriculum Vitae. Iets wat, in mijn ogen, nog belangrijker is dan je CV is het schrijven van je motivatiebrief. In een motivatiebrief is het de bedoeling dat je laat zien waarom je de baan echt wilt. Je kunt in de brief meer kwijt over persoonlijke interesses en jouw eigen kwaliteiten. Hoe je zo’n brief het beste schrijft, daar lees je hieronder meer over.

Wat moet er allemaal staan in je motivatiebrief?

Een motivatiebrief bestaat uit meerdere delen en zo ook meer alinea’s. In de eerste alinea is het de bedoeling dat je de aandacht trekt van de lezer. Je kan de eerste alinea vergelijken met de achterzijde van een boek. Wanneer dit je niet aantrekt, ga je het boek ook niet lezen. Hetzelfde geldt voor de eerste alinea: onderscheid je van de rest.

Daarna komt de vraag waarom je bij dit specifieke bedrijf solliciteert. Waar staat dit bedrijf voor en waarom past het bij jou. Laat weten naar welke functie je solliciteert en bij welke afdeling. Waarom ben je enthousiast over dit bedrijf en deze functie?

Lees de vacature honderd keer door. Zorg dat je begrijpt wat voor medewerkers het bedrijf zoekt en wat voor eigenschappen daarbij passen. Lees niet alleen de vacature heel vaak, maar check ook de website, hun Facebook pagina en andere kanalen. Misschien kom je er wel achter dat de HR medewerker dezelfde hobby heeft als jij. Toch leuk wanneer je dat kunt gebruiken in je brief.

Het is belangrijk dat de brief persoonlijke informatie over jou bevat: wie ben je, wat doe je en wat zoek je. Verkoop jezelf door te vertellen over jouw eigenschappen en gebruik daarbij voorbeelden. Vertel niet alleen dat je flexibel bent, maar ook waarom. Wat is de reden dat jij jezelf sociaal vindt en vind dat je goed in teamverband kunt werken. Geef het bedrijf voorbeelden, zodat zij een duidelijk beeld over jou kunnen creëren.

Eindig de brief kort maar krachtig. “Ik hoop snel van u te horen” doet het altijd goed. Je kunt altijd een hint geven naar een toekomstig sollicitatiegesprek.

agreement beard brainstorming business

Algemene tips voor je motivatiebrief

Nogmaals. Weet waar je solliciteert. Check nieuwsberichten, sociale media kanalen en hun website. Zorg dat je op de hoogte bent. Ga, waar mogelijk, een keer langs bij het bedrijf zodat je weet waar je het over hebt.

Gebruik altijd de naam van de ontvanger voor de motivatiebrief. Niet alleen geachte heer, mevrouw. Maar echt de naam van de geadresseerde. Als voorbeeld: Geachte heer Zwaan.

Er is een heel erg dun lijntje tussen jezelf verkopen en overdrijven. Het is belangrijk dat je reëel blijft wanneer je schrijft. Verplaats je, wanneer de brief in jouw ogen af is, in het bedrijf. Wat zouden de vragen kunnen zijn van degene die jouw brief leest?

Laat je brief lezen door anderen. Zelf laat ik mijn blog altijd checken op spelfouten en gekke zinsbouw, voordat deze online gaat. Soms zie je het zelf helemaal niet meer, omdat je er zo lang mee bezig bent geweest. En spelfouten zijn echt een no-go.

Sla de brief (en je CV) op in een PDF bestand. Door dit te doen verandert de vormgeving van het bestand niet meer wanneer deze wordt geopend op een andere computer.

Je kunt de motivatiebrief zien als een pitch, alleen dan nog op papier. Wees jezelf en lieg niet, want uiteindelijk val je toch wel door de mand.

two woman sitting on bench near the table

Heb jij nog meer tips voor een perfecte motivatiebrief? Laat dan hieronder een reactie achter. En wanneer je nog vragen hebt, neem dan contact op via Facebook, Instagram of stuur een mailtje naar dzjieen@gmail.com.

Volgende keer op Dzjieen: Het Sollicitatiegesprek – Sollicitatie tips (3)

Liefs,

Gina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s