Waarom mannen en vrouwen gelijk horen te zijn

Twee weken geleden was het 8 maart, Internationale Vrouwendag. Natuurlijk had ik al vaker van deze dag gehoord, zo ook van de Women’s March, elk jaar op 8 maart. Ik heb deze dag altijd een beetje aan mij voorbij laten gaan, omdat ik dacht dat vrouwen nu wel gelijk zijn. Zeker in Nederland. We hebben (AL?) 100 jaar kiesrecht, we zijn baas in eigen buik en kunnen werken hoeveel we willen (sinds 1956!), om maar een paar dingen te noemen. Pas sinds 1980 zijn mannen en vrouwen volgens de wet gelijk. Ik ben verder onderzoek gaan doen en ik schrok van wat ik las. 

Wij, vrouwen, hebben nog een lange weg te gaan om hetzelfde te worden behandeld als mannen. Internationale Vrouwendag bestaat niet omdat wij de vrouw het sterkere geslacht vinden of beter vinden dan de man. Deze dag bestaat om ons gelijk te trekken met mannen. Wat voor mannen vanzelfsprekend is, is voor vrouwen een uitzondering. Hoe kan het zijn dat vrouwen, anno 2019, nog stééds minder krijgen betaalt voor dezelfde functie? Op veel gebieden bestaat er geen gelijkheid tussen man en vrouw. En hoewel we op de goede weg zitten; is het einde nog steeds niet in zicht.

arms bonding closeness daylight

Vrouwen en mannen zijn nog steeds niet op alle fronten gelijk. Dit zijn de dingen die er voor mij bovenuit sprongen.

Nederland staat op de 27e plek wereldwijd wat betreft de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dit wordt gemeten met de ‘Global Gender Gap Index’ en deze geeft inzicht in ongelijkheid tussen mannen en vrouwen waarbij gekeken wordt naar politieke invloed, toegang tot onderwijs, economische participatie en gezondheidszorg. Hoewel Nederland wel vijf plaatsen vooruit is gegaan, gaat het ontzettend langzaam. Op basis van deze onderzoeken zou het nog duren tot 2119 tot mannen en vrouwen wereldwijd economisch gelijk zijn.

Slutshaming. Oftewel: wanneer een man met 100 vrouwen naar bed gaat is hij stoer en een vrouw is een hoer. Vrouwen worden bijna ten alle tijden bekritiseerd over hun bedpartners of hun kledingkeuze. Wanneer een man met een ontbloot bovenlichaam op Instagram staat zal niemand zeggen dat hij ‘misschien wat meer kleding aan moet doen’. Wanneer een vrouw hetzelfde doet wordt zij bekritiseerd want ‘vrouwen horen er niet zo bij te lopen’ of ‘ze zoekt aandacht’. Het is en blijft haar eigen keuze. Daarnaast zal ze ook worden geblokkeerd op Instagram, want een vrouwentepel showen is natuurlijk veel heftiger dan een tepel van een man…

woman in white shirt

Het verschil in gemiddelde uurlonen van vrouwen en mannen is 15,5%. Ook wel genoemd, de loonkloof. In 2019 staat de ‘Equal Pay Day’ op 5 november. Dit betekent dat vanaf die datum, vrouwen de rest van het jaar voor niets werken.

Volgens de Emancipatie Monitor is het aandeel vrouwelijke managers één van de laagste in de Europese Unie, namelijk 27%. Het is juist belangrijk om vrouwen en mannen te mixen. En niet alleen in het bedrijfsleven, maar ook op TV. Bij de NPO is maar 35,4% in beeld vrouw. Daarnaast heeft vrijwel niemand een voorkeur voor een taakverdeling waarbij de vrouw meer werkt en de man meer zorgt. De zorg verdelen tussen beide ouders is iets wat meer dan de helft van de ouders met een kind jonger dan 18 jaar wilt. In de praktijk werkt dit vaak anders en gaan we weer terug naar de traditionele zorgverdeling. Waarom zouden vrouwen niet evenveel als mannen kunnen werken?

Waarom hebben wij in Nederland zo weinig ‘extra opties’ voor werkende vrouwen en werkende moeders? Google staat erom bekend dat het bedrijf betaalt voor vrouwen die hun eitjes willen laten invriezen. Bedrijven in Scandinavië hebben nanny’s op stand-by staan wanneer een moeder (opeens) moet overwerken. Nederland loopt op dit gebied ver achter. 

six woman standing and siting inside the room

Net had ik het over de loonkloof en nu over de orgasmekloof. Heteroseksuele vrouwen komen volgens dit onderzoek 66% van de tijd klaar tijdens sex tegenover 95% van de mannen. Volgens seksuoloog Ellen Laan komt dit doordat vrouwen de man belangrijker vinden dan zichzelf. Stel jezelf niet achter en laat zien dat je wilt dat jullie gelijk zijn.

En zo kan ik nog wel even doorgaan over anticonceptie, de vrouw als lustobject, geweld tegen vrouwen, vrouwen in de politiek en nog veel meer. Alles komt alleen op hetzelfde neer, namelijk dat vrouwen nog steeds voor hun rechten op moeten komen anno 2019. Het is zo belangrijk om jouw kind, buurmeisje, neefje en de rest van de wereld te leren dat vrouwen en mannen gelijk zijn in ieder opzicht.

Better the balance, better the world. – Quote International Women’s Day

woman in blue and white striped top raising her left hand

Liefs,

Gina

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s