Sollicitatie tips – Het Gesprek

Dit is alweer de laatste blog over hoe je je het best kan voorbereiden op een sollicitatie. Ondertussen weet je alles over het maken van je curriculum vitae en over het schrijven van je motivatiebrief. Wanneer dat allemaal goed is gegaan, dan ben je vast en zeker uitgekozen voor het sollicitatiegesprek. En zo niet, their loss. Hieronder vind je niet alleen tips hoe je op je best bent tijdens het gesprek, maar ook tips voor kei goede pitch! Succes!

Algemene tips voor het sollicitatiegesprek

Kom op tijd. Er is geen enkel excuus om te laat te zijn. Echt geen enkel excuus.

Wees beleefd tegen iedereen die je tegen komt. Stel jezelf voor, laat weten waarom je er bent en zit netjes rechtop (houd die benen bij elkaar!). Vergeet aan het einde van het gesprek niet om deze ook netjes af te sluiten.

Ook al ben je zenuwachtig, vergeet niet te glimlachen.

Kleed je passend en zorg voor een verzorgd uiterlijk. Beter overdressed dan underdressed. Let ook op details, zoals je sieraden of je horloge. Zorg dat deze niet uit de toon vallen met de rest van de outfit.

Onderbreek niemand. Val niemand in de rede en wacht gewoon tot het jouw beurt is om iets te zeggen. Ga al helemaal niet in discussie en probeer niet negatief te zijn over je oude baan of oude collega’s.

Begrijp je iets niet tijdens het gesprek of had je het iets anders voorgesteld? Aarzel dan niet om dit te vragen. Misschien wordt het er alleen maar beter van.

In het gesprek gaan de vraagstellers vaak terug naar acties in het verleden. Wat is er gebeurd? Hoe is het ontstaan? Hoe heb je het opgelost? Wat had er beter gekund?  Bereid je voor op dit soort vragen. Onderbouw je antwoorden.

Zorg dat je weet hoe je de functie waarop je solliciteert wilt invullen. Wat zou jij anders doen dan anderen? Waarom ben jij de beste keuze?

businesswomen businesswoman interview meeting

Weet je niet wat je slechte of juist goede eigenschappen zijn? Vraag eens rond bij familie en vrienden en je hebt meteen een antwoord. Wanneer ze zeggen dat je ‘slordig, ongeduldig en vermoeiend bent’ zeg je dit natuurlijk niet zo in het gesprek. Je kunt zulke dingen altijd een beetje verbloemen. ‘Ik ben altijd erg snel enthousiast over dingen en sommige mensen hebben daar een beetje moeite mee. Ik zelf ook, maar ik vind gewoon heel veel dingen leuk om te doen.’

Aan het einde van een gesprek wordt er altijd gevraagd of jij nog vragen hebt. Negen van de tien sollicitanten zal nee zeggen en blij zijn dat het gesprek is afgelopen. Laat jij nou degene zijn die ‘Ja’ zegt. Laat zien dat je je in het bedrijf hebt verdiept en daarover een vraag kan stellen. Zo zullen ze je ook niet snel vergeten.

Dit is de allerlaatste keer dat ik het zeg, maar het is zo ontzettend belangrijk: weet waar je solliciteert. Doe een middagje alsof je bij de FBI werkt en zoek alles uit over het bedrijf. Doorzoek hun social media kanalen, hun website en google er maar op los. Misschien kom je er wel achter dat je dezelfde hobby hebt als degene bij wie je solliciteert.

Het is mogelijk dat je niet ‘gewoon’ een gesprek krijgt, maar dat je iets moet voorbereiden, zoals een pitch. Een pitch is volgens Google een beknopte presentatie voor een aanbesteding. Of te wel, een verkooppraatje. Meestal zitten er een paar eisen verbonden aan pitch, bijvoorbeeld een tijdslimiet of een aantal vragen die je moet beantwoorden. Er zijn miljoenen tips op internet te vinden voor een pitch en ik heb mijn favoriete tips er uitgehaald voor jullie!

adult blur boss business

Tips voor een pitch

Heb je geen extra vragen gekregen die je moet beantwoorden in de pitch? Vertel dan (in het kort) wie je bent, wat je nu doet, wat je wil doen en hoe je dat wilt doen.

Schrijf je pitch uit en lees hem hardop voor en kijk hoelang je erover doet. Negen van de tien keer is dit veel te lang en dan lees je hem zelfs ‘gewoon’ voor. Nu kun je beginnen met dingen weglaten. Wat is toch niet zo belangrijk en komt later vanzelf in het gesprek aan bod?

Film jezelf tijdens het oefenen van de pitch. Zo kom je achter al je rare trekjes (en die heb je, geloof me) en je hoort hoe je praat en ziet meteen hoelang je erover doet. Let ook goed op je stem, zorg voor verschillende intonaties.

Heb zelfvertrouwen. Geloof in jezelf en geloof in de pitch. Je kan niet iemand iets laten geloven, terwijl je er zelf niet in gelooft.

Alt-delete alle clichés. Leuk dat je een teamspeler bent en sociaal bent aangelegd, maar dat is saai. Maak het wat leuker. Dit is jouw moment om te shinen!

Vat aan het einde van de pitch alles samen in één enkele zin. ‘Dus zoekt u… ‘ etc.

administration adult anchor anchorman

Heb jij iets aan deze tips gehad of heb jij zelf nog tips over hoe je jezelf het best op de kaart zet? Laat het me weten door een berichtje achter te laten op Facebook, Instagram of in de comments hieronder!

Liefs,

Gina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s