Roadtrip Jordanië: Reisroute en tips

Wij zijn nu alweer een paar dagen terug uit Jordanië en verlangen alweer hevig naar het heerlijke lenteweer, de gastvrije bevolking en de lekkere thee. Misschien heb je onze reis op Polarsteps gevolgd, misschien ook niet, maar we hebben weer twee weken lang genoten van een andere cultuur, nieuwe gewoontes en van elkaar. Hieronder vind je onze reisroute door Jordanië en andere tips die ook jouw reis tot een succes maken!

Onze reisroute (maart 2019)

Screenshot 2019-03-29 at 12.24.05

We begonnen onze reis in Eindhoven waar we, verrassend genoeg, het vliegtuig pakten naar Boekarest, Roemenië. Hier hadden we ongeveer 20 uur de tijd voor we onze reis vervolgden naar Jordanië.

De eerste dag in Jordanië brachten we door in de hoofdstad, Amman. Voor de volgende dag hadden we een privé chauffeur geregeld die ons naar Ajloun en Jerash bracht, zodat we daar onze dag konden besteden.

Daarna was het tijd om onze auto op te halen en om de roadtrip door Jordanië te beginnen. Onze eerste stop was Madaba om daar een beetje cultuur te snuiven. Daarna Mount Nebo en we eindigden deze dag bij de Dode Zee om even te relaxen.

De volgende ochtend zijn we heel relaxed richting het Zuiden gaan rijden, naar Siq al-Berid, of te wel Little Petra. We verbleven 3 nachten op deze plek, dus de auto werd niet veel gebruikt behalve voor de ritjes naar Petra.

Na het bezoeken van één van de zeven wereldwonderen was het tijd om naar bijna het uiterste puntje van het land te rijden, de Wadi Rum woestijn. Hier hebben we één nacht doorgebracht en toen was het alweer tijd om terug naar het Noorden te rijden.

Na een overnachting in Dana en met korte stops in Shobak en Karak kwamen we weer aan in Amman waar we nog anderhalve dag mochten besteden.

53623382_301191657215834_1060125910088286208_n

Kostenplaatje

Wij vonden Jordanië een redelijk prijzig land, maar alles vergeleken met onze laatste reis naar Colombia is duur, haha. Het speelde ook mee dat wij in het hoogseizoen van Jordanië op reis gingen, waardoor de prijzen van de ho(s)tels ook omhoog liepen.

Het eten en drinken kun je zo duur maken als je zelf wilt. Wanneer je de lokale keuken eet, zoals hummus, falafel, salades, brood et cetera, kost avondeten je niet meer dan 5 euro per persoon. Vaak hebben ze in ho(s)tels een prima buffet wat rond de 12 euro per persoon kost. Vaak heb je overal gratis (overheerlijke) thee en water kost ook bijna niets.

Tours hebben wij niet gedaan, behalve een jeeptour door de woestijn inclusief overnachting, ontbijt, lunch en diner. We hadden dit in Nederland al geregeld en waren 60 euro per persoon hiervoor kwijt. Hierover lees je later meer!

Algemene tips

Vlieg met een omweg. Vanuit Nederland kan (rechtstreeks) vliegen naar Jordanië aardig oplopen. De goedkoopste prijs ligt meestal rond de 400 euro, maar vaak zelfs rond de 500 euro. Nu kun je vanuit Nederland meestal heel goedkoop naar Sofia, Bulgarije of Boekarest, Roemenië vliegen. En laat het nou net zo zijn dat je vanuit deze plekken ook heel goedkoop naar Jordanië kunt vliegen. Momenteel heb je een retourtje Eindhoven – Boekarest voor 23 euro en voor 35 euro een retourtje vanaf Boekarest naar Amman.

Huur een auto. De beste beslissing die wij hebben genomen is het huren van een auto. We hebben de auto gehuurd bij SunnyCars, omdat alle verzekeringen zijn inbegrepen. Inclusief beschadigingen aan ruiten, het onderstel van de auto of de banden. We hadden een Citroën Elysee met automaat.

We haalden de auto op bij het vliegveld van Amman en brachten deze daar ook weer terug. Van te voren hadden we gelezen dat het rijden in Amman nogal chaotisch zou zijn.. Dat is een understatement. Daarom waren we blij dat we de auto bij het vliegveld, een paar dagen later, ophaalden en zo niet door de drukke stad moesten rijden.

55602621_293887294827276_6310302325084782592_n

Neem verschillende wegen. Er zijn drie verschillende hoofdwegen om van noord naar zuid te rijden in Jordanië. Je hebt de Dessert highway, Dead Sea highway en de Kings Highway. De Dessert Highway is de snelste weg om van A naar B te komen, maar het is ook een hele saaie weg. Ik raad deze dus alleen aan wanneer je haast hebt. Dan heb je nog twee opties over.

Volgens veel mensen is de Kings Highway dé weg die je niet mag overslaan. Helaas vonden wij deze juist een beetje tegenvallen.. Misschien waren we verwend met de prachtige uitzichten van de Dead Sea way op de heenweg? Wanneer je deze weg neemt kom je, natuurlijk, langs de prachtige Dode Zee. Ook rijdt je langs geweldige canyons, door de prachtige bergen en er is verrassend weinig verkeer onderweg. Je kunt overal even stoppen om te genieten van het uitzicht.

Wanneer je de Kings Highway neemt kom je ook langs mooie punten, maar in mijn ogen zijn deze niet te tippen aan de uitzichtpunten van de Dead Sea Highway. Wel is het zo dat je ‘meteen’ langs Al-Karak castle rijdt en Shobak castle. Zo hoef je niet meer echt om te rijden om naar deze bestemmingen te komen.

56360468_362382124364547_5129333232336109568_n

Koop een lokale simkaart. Al is het alleen om je familie en vrienden gerust te stellen wanneer je een nacht in de woestijn hebt doorgebracht. Daarnaast hoef je geen GPS systeem te nemen bij je auto huur, want je gebruikt ‘gewoon’ Google Maps. Zodra je op het vliegveld van Amman aankomt en door de deuren loopt naar de aankomsthal zie je drie verschillende stands met simkaarten: Zaino, Orange en nog één. Wij namen Orange omdat hier de kortste rij stond, haha.

Kleed je gepast. Zeker als vrouw zijnde, let een beetje op wat je aantrekt. Het is niet de bedoeling, niet de gewoonte, om met een korte broek (hotpants) en een hemdje door de stad te lopen of iets te gaan bezoeken. Ook in Petra of Wadi Rum, de meeste toeristische bestemmingen, is het in mijn ogen echt een not done. Bedek je schouders, decolleté en knieën zoals iedereen daar doet.

Neem behalve luchtige kleding ook warme kleding mee. Zeker wanneer je net als wij in maart gaat. ‘S avonds is het gewoon super koud in de woestijn en op sommige plekken kan het voorkomen dat je geen verwarming in je kamer hebt. Dus een thermoshirt en legging zijn geen overbodige luxe.

55764302_2566925906714283_4854809359546318848_n

Vanaf vandaag komt er elke zondag een blog online over onze reis door Jordanië. Je vind hierin algemene informatie over de plaats, de plekken waar je het best kunt eten en wat mijn aanraders zijn voor een overnachting. Dus volgende week op Dzjieen: Amman, Jerash en Ajloun.

Liefs,

Gina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s