Roadtrip Jordanië: Amman, Jerash en Ajloun

Onze eerste kennismaking met Jordanië was de hoofdstad, Amman. We namen een Uber vanaf het vliegveld naar de stad waar bijna 3 miljoen mensen wonen. De dingen die ik had gelezen over het chaotische verkeer in Amman waren niet overdreven en we waren ontzettend blij dat we thuis al hadden besloten om de auto pas op te halen als we weg gingen uit Amman. Elke dag die we doorbrachten in Amman goot het van de regen, maar dat mocht de pret niet onderdrukken. Jordanië was onze eerste keer in het Midden-Oosten en ik raad iedereen aan om minstens één keer dit prachtige land te bezoeken.

Waar liggen Amman, Jerash en Ajloun precies en hoe kom je er?

Amman is de hoofdstad van Jordanië en ligt in het Noorden van het land. Vanaf Nederland vliegen er rechtstreeks vluchten naar Amman en ook vanuit de rest van Europa is de stad makkelijk te bereiken.

Jerash ligt bijna 50 kilometer boven Amman en is ook heel makkelijk te bereiken vanaf deze stad. De makkelijkste manier is met een taxi of door een auto met chauffeur te huren. Ook kun je een bus nemen vanaf Amman wat vele malen goedkoper is.

Ajloun ligt bijna naast Jerash en is zeker een tussenstop waard. Wanneer je een taxi of auto met chauffeur huurt is dit de makkelijkste manier om er te komen. Je kunt Ajloun en Jerash namelijk prima combineren in 1 trip. Vaak genoeg kunnen ho(s)tels dit ook voor je regelen. Of je kunt een bus pakken vanaf Amman naar Ajloun en vanaf daar naar Jerash. Vanaf Jerash kun je ook naar Ajloun door een mini bus te nemen.

WhatsApp Image 2019-04-05 at 15.24.58 (1)

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Amman en omgeving?

Koop een kaart van Amman en plan je eigen stadstour! Er is zoveel te zien in Amman zelf, dat je het beste een paar dingen uit kan kiezen, je wandelschoenen aan kan trekken en lekker de stad gaat ontdekken. Nu is dat in de stromende regen misschien een minder strak plan dan in een lekker zonnetje, maar er zijn genoeg bezienswaardigheden in Amman.

Downtown Amman is, zeker ’s avonds,  erg gezellig om doorheen te lopen. Er zijn genoeg restaurantjes om eventueel wat te eten en mocht je nog kerstverlichting, verkeersborden of scooteronderdelen zoeken, dan hebben ze dat daar ook. Downtown is vol met random winkeltjes, maar wel heel gezellig.

Ook de King Abdullah Moskee, een enorme blauwe moskee, is een bezoekje waard. Volgens mij is het de enige moskee die je mag bezoeken als niet-moslim. Als vrouw krijg je bij binnenkomst een abaya aan, een zwarte lange jurk met capuchon die je over je kleding aantrekt. Ziet er heel charmant uit als het lekker waait. Probeer dan maar eens die capuchon op te houden.

Het bezoeken van het kasteel in Ajloun mag je zeker niet overslaan. Het is het enige Islamitische kasteel in Jordanië en ook nog eens redelijk in tact gebleven. Ze zeggen dat je een prachtig uitzicht hebt vanaf het kasteel, maar wij zullen dat nooit weten, lol. Er was die ochtend zoveel mist dat we elkaar net zagen, haha. Toch deed het niet af aan de ervaring en het mooie kasteel zelf. De mist creerde daarnaast een spooky sfeer en tevens is het kasteel ook heel mooi verlicht van binnen.

Eén van mijn hoogtepunten van Jordanië was het bezoeken van de oude Romeinse/Griekse/Byzantijnse stad Jerash. Heel veel oude stadspoorten, zuilen, amphi theaters, fonteinen en straten zijn heel goed bewaard gebleven. Je kunt de stad gewoon zonder tour bezoeken, maar ik raad je aan om je van te voren wel goed in te lezen of een vriend te nemen die dat voor je doet, zodat je toch een soort gids hebt. Ook zou ik lekker vroeg in de ochtend komen, zoals je met alle grote bezienswaardigheden zou moeten doen. Er is zoveel te zien dat je er ook echt de hele dag rond kan lopen. Een super gave ervaring.

Extra tip: koop voordat je op reis gaat de Jordan Pass. Heel veel wereldsteden hebben tegenwoordig een pas die je kan aanschaffen voor een bepaalde prijs waarmee je toegang hebt tot de ‘grote’ toeristische trekpleisters. Vaak scheelt het wel wat geld wanneer je alles doet, maar zeker niet veel. De Jordan pass is daarentegen onze beste aankoop geweest waardoor ik toch wel durf te zeggen dat je niet naar Jordanië moet gaan zonder.

Met de Jordan Pass heb je gratis toegang tot Petra (wij hadden de 2 dagen pas), Ajloun, Jerash, Wadi Rum en nog veel meer bezienswaardigheden. Ook vervalt de prijs van je visum. Je moet de pas wel van te voren aanschaffen. Dit kun je doen via deze website. De pas kost 75 JD, ongeveer 95 euro voor twee dagen Petra. Wil je één dag minder doorbrengen in Petra betaal je ook 5 JD minder of één dag meer: 5 JD meer. Een korte rekensom wijst uit dat je veel meer kwijt zou zijn wanner je elke bezienswaardigheid los betaald dan wanneer je de Jordan Pass aanschaft.

Wat zijn de beste plekken om te slapen en te eten in Amman?

Wij hebben onze nachten in Amman doorgebracht in The Boutique Hotel Amman. We kunnen dit hotel aan iedereen aanraden. Het is perfect gelegen in Downtown Amman en de eigenaren zijn ontzettend vriendelijk en doen erg hun best om je wegwijs te maken in de stad. Kamers waren ook schoon, iets wat zeker niet onbelangrijk is. Ook kunnen ze tours regelen naar Jerash of de Dode Zee en / of een rit naar het vliegveld.

Onze eerste avond uit eten in Amman was een super leuke ervaring. Het hotel raadde ons aan om falafel te gaan eten bij het restaurant Hashem. Het restaurant zit vol met locals en toeristen. Je neemt plaats aan een plastic tafeltje en er word een soort plastic zak over je tafel gelegd wat dient als een soort tafelkleed. Er is geen menu, dus knik maar gewoon als ze je iets aanbevelen. Je krijgt (gratis) overheerlijke Jordaanse thee en even later staat je tafel vol met Hummus, Baba ganoush, Falafel, Platbrood en salade.  Super lekker! En dat voor maar 5 euro per persoon.

Een andere aanrader is het restaurant Zajal. De service is perfect evenals het eten. Je krijgt antibacteriële gel voor je handen, je bord wordt vervangen wanneer deze ‘te vies’ wordt en de ambiance is gewoon super gezellig. Je kunt hier ook shisha roken tijdens, voor of na je eten. Een aanrader is zeker de kip fatteh, baba ganoush, tabouleh en de champignons.

DSC01952

Volgende week op Dzjieen: Madaba, Mount Nebo en de Dode Zee.

Liefs,

Gina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s