Roadtrip Jordanië: Siq Al-Berid & Petra

Petra is één van de zeven wereldwonderen en dat is zeker niet zomaar een titel. Petra is de trekpleister van Jordanië en een plek waar je dagenlang je ogen uit kunt kijken. Ik kan iedereen, maar dan ook iedereen, aanraden om een keer deze geweldige plek te bezoeken. Wil je meer weten over wat je echt niet mag missen in Petra en Little Petra? Lees dan snel verder! 

Waar liggen Petra en Little Petra precies en hoe kom je er?

Ik denk dat Petra de makkelijkste plek is in Jordanië om te bereiken. Of je nu vanuit Aqaba, Amman of de Dode Zee naar Petra gaat.. Vanuit bijna elke plek worden tours georganiseerd of gaan er bussen.

Wij zijn vanuit ons hotel bij de Dode Zee vertrokken richting Siq al-Berid (of te wel: Little Petra). We hebben de Dead Sea way genomen en hebben onderweg ontzettend genoten van het uitzicht. Echt een aanrader!

DSC03599

Wat zijn absoluut must-sees in Petra & Little Petra?

TIP: Als eerst wil ik jullie meegeven om je van te voren in te lezen in beide plekken. Zorg dat je alvast informatie hebt over de bezienswaardigheden, want er staan gewoon niet altijd bordjes met uitleg bij. In Petra krijg je een kaart, maar het is gewoon zoveel leuker wanneer je er zelf al iets vanaf weet! En ook al heb je je niet ingelezen; je hebt echt geen gids nodig die je probeert op te lichten.

In Little Petra ben je minstens een paar uur zoet. Het is eigenlijk ‘gewoon’ Petra in het klein alleen dan met véél minder toeristen en véél minder mensen die vragen of je een gids nodig hebt of een kameel of wat dan ook. Ook kom je springende geitjes tegen en dat is gewoon heel erg leuk.

 

In Little Petra vindt je uitgehakte huizen, tempels en graven. En nog veel meer. Het is een hele fijne plek om doorheen te lopen en je kunt in alle rust alles bekijken en overal een beetje opklimmen en onderzoeken.

TIP 2: Ga eerst naar Little Petra en daarna pas naar Petra. Wanneer je al gecharmeerd bent van Little Petra, wacht maar tot je Petra zelf ziet.

 

Petra staat niet voor niets op de lijst van wereldwonderen. Het is gewoon zo’n unieke en prachtige plek dat je de tijd moet nemen om even te realiseren dat je hier echt bent. Petra is zo ontzettend groot dat je aan drie dagen lang niet genoeg hebt als je alles wilt zien wat er te zien valt. Wanneer je sportief bent aangelegd zijn er heel veel wegen buiten de main road om die de meest mooie uitzichten bieden.

 

Wij hebben twee dagen doorgebracht in Petra en op onze eerste dag hebben we de route gelopen die overal wordt aangeraden. Je begint met het lopen door The Siq. The Siq is een lange kloof waar je doorheen loopt. Wanneer je de kloof uitloopt, dan kom je bij The Treasury. Wanneer je googled op ‘Petra’ krijg je meteen de schatkamer te zien en dit is dan ook het drukste punt in Petra. We raden je dan ook aan om zodra de zon opkomt naar Petra te gaan, zodat je alle drukte ontloopt.

 

Daarna zijn wij gaan lopen en lopen en onderweg kom je verschillende kunstwerken tegen zoals een theater wat helemaal uit de rotsen is gehouwen. Je komt langs eeuwenoude straten en een enorme tempel. Uiteindelijk eindigt je route bij Ad Deir, The Monastery.

Wanneer je denkt dat je bijna bij The Monastery bent, dan ben je nog niet eens dichtbij. Wanneer je denkt dat je halverwege bent, dan heb je nog geen kwart van de route gelopen. Wanneer je denkt ‘Fuck it, ik ga wel terug’ dan ben je eindelijk in de buurt. En wanneer je nog een beetje extra doorzet, dan zie je eindelijk het einde.

 

Wij hebben hier een uur gezeten om gewoon bij te komen en gewoon lekker te genieten van een sandwich, wat te drinken en het sublieme, prachtige uitzicht. Wij zijn zo dankbaar dat we dit soort reizen mogen maken en dit was weer zo een moment dat we ons dat echt realiseerden.

 

Aan het einde van de middag zijn we weer helemaal terug gaan lopen naar het begin en maakten we ons klaar voor dag 2. Op deze dag besloten we voornamelijk om lekker rustig aan te doen, want wat we wilden zien, hadden we gezien. We liepen omhoog langs de Royal Tombs, stierven onderweg een paar keer van de spierpijn en bleven ongeveer honderd keer stil staan om het uitzicht te bekijken.

 

TIP 3: Wanneer je met de auto naar Petra komt merk je dat het een beetje lastig is om ergens te parkeren. Wanneer je aankomt in het dorp bij Petra rijdt dan eerst langs de parkeerplekken van de bussen. Zodra je daar langs bent gereden zie je aan de rechterkant van de weg een soort bruggetje. Lijkt alsof het niet echt bestemd is om met je auto overheen te gaan, maar dat is het wel. Wanneer je erover heen rijdt heb je aan de rechterkant een (gratis!) parkeerplaats die op nog geen 2 minuten loopafstand is van de entree van Petra.

60006844_2286137031601502_4927161511031341056_n

Het enige nadeel van Petra is het gebruik (misbruik) van dieren. Paarden trekken karren met toeristen, kamelen hebben 100 kg wegende toeristen op hun rug en zelfs kleine ezeltjes worden afgebeuld met toeristen of zware tassen.. Dit deed mij, helaas, toch heel veel en ik vond het verschrikkelijk om te zien. Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat er nog steeds mensen zijn die naar een ander land op vakantie gaan en NIET zien dat die beesten ongelukkig zijn en er slecht uit zien. Wanneer toeristen stoppen met het gebruik van deze dieren voor hun eigen genot, dan pas ziet de lokale bevolking dat het geen nut meer heeft. 

DSC02815

Wat zijn de beste plekken om te eten en te slapen in de omgeving van Petra?

Wij sliepen in Little Petra Bedouin Camp en dit was het hoogtepunt van onze vakantie. Wie had dat ooit gedacht, dat ik slapen in een ‘tent’ een hoogtepunt zou vinden? Je slaapt in een tent waar niets anders staat dan een bed. Je hebt gedeelde douches en toiletten (die overigens ontzettend schoon zijn!). Op het terrein vind je een grote tent waar je het ontbijt en avondeten kunt vinden en je vindt nog een andere tent die ’s avonds wordt gebruikt om shisha te roken, thee te drinken of gewoon lekker warm bij de kachels te relaxen.

Little Petra Bedouin Camp geeft je echt het gevoel alsof je in een sprookje speelt in het Midden-Oosten. Alsof Aladdin om de hoek op je wacht met zijn vliegende tapijt. In de avond is het hele kamp verlicht met honderden kleine lichtjes en hoor je prachtige Arabische muziek. Momenteel zijn ze bij het kamp bezig om nieuwe slaapplaatsen te creëren met een eigen badkamer en ze zijn bezig om een nieuw restaurant te openen. Daarnaast zit het kamp op loopafstand van Little Petra en het is ongeveer een kwartiertje rijden naar Petra!

 

Wij hebben alleen maar gegeten bij het kamp, niet alleen omdat er weinig om de hoek zit, maar ook omdat het ontzettend lekker was. Je hebt genoeg keuze (buffet) en het was elke dag anders. Op de dagen dat we naar Petra gingen haalden wij voor Petra zelf snacks en drinken voor overdag. Dit is heel makkelijk te kopen, want je moet voordat je de entree van Petra bereikt, eerst door een souvenir / eet marktje.

Volgende week op Dzjieen: de woestijn Wadi Rum 

Liefs,

Gina

Een reactie op “Roadtrip Jordanië: Siq Al-Berid & Petra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s