Ons Tuk Tuk avontuur

Ben zegt altijd dat hij mijn ‘zogenaamde bucketlist’ maar raar vindt. Ik vind van niet; hij is gewoon origineel. Ik heb namelijk niet op mijn bucketlist ‘parachute springen’ of ‘The Grand Canyon bekijken’ staan, maar juist ‘koeien-knuffel-therapie volgen’ en ‘wierrookstokjes kopen in India’. Ook stond er op mijn bucketlist: mijn tuk tuk rijbewijs halen. Een paar jaar geleden las ik ergens dat je dit kon doen, dus hup: op de bucketlist dat ding. En in november 2019 was het eindelijk zo ver; ik heb mijn tuk tuk rijbewijs gehaald in Sri Lanka!

Het begon allemaal in Nederland, tijdens het plannen van onze reis. We zijn toch redelijke luxe-poesjes geworden en ik zag het dus echt niet zitten om elke dag uren in een bus door te brengen vol met zwetende mensen. Of om elke keer afgelegd te worden door de zoveelste tuk tuk chauffeur. En toen kwamen we erachter dat er de mogelijkheid is om jouw eigen tuk tuk te huren! Zonder chauffeur! Na uren googelen en mailtjes eruit gooien naar vage Sri Lankaanse e-mail adressen kwamen we uiteindelijk uit bij TS Tours Sri Lanka.

Zij konden ervoor zorgen om onze tuk tuk naar Ella te brengen (halverwege onze reis) en hem weer op te halen in Hikkaduwa (aan het einde van onze reis). Ook regelden zij alle papieren en verzekeringen vanuit Negombo. Dit scheelde ons weer een dagtrip naar Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Het enige wat wij in Nederland nog moesten doen was ons internationale rijbewijs verlengen. Oh ja, ik wilde ook graag een rode tuk tuk (Ben vond dit een belachelijke eis, maar I couldn’t care less) en zij hadden een rode tuk tuk!

Nou, we gaan even fastforward naar Ella, in Sri Lanka. De rijles sloeg werkelijk helemaal nergens op en een tuk tuk is een mix van een scooter en een auto met de rem van een fiets die als koppeling dient. Snap jij het nog? Nee? Zo voelden wij ons ook in het begin.

Maar na een paar keer de berg op en af ging het redelijk oké. De vriendelijke jongeman wilde weinig moeite doen om mij iets uit te leggen, want Ben kon het wel tegen mij vertellen. Of omdat ik een vrouw ben? Of omdat ik eigenlijk veel beter was? Hoe dan ook, Ben kreeg wat meer aanwijzingen en meer tijd om te oefenen. Niet dat dat zo goed hielp, want op dag 1 reed hij de spiegel van een andere tuk tuk in duizend stukjes. Maar dat is weer een ander verhaal. Wel een heel grappig verhaal overigens.

Maar om weer terug te komen op de tuk tuk. Wij hebben dat ding voor een week gehuurd en we hebben echt de tijd van ons leven gehad. Het is een aanrader voor iedereen die vrijheid wil tijdens het reizen. We konden overal stoppen, de locals keken ons aan alsof ze water zagen branden en het is de spannende momenten meer dan waard.

Hierbij nog wat tips, mocht je ook je tuk tuk rijbewijs willen halen en van je bucketlist af willen strepen:

  • Zorg altijd voor een fles met extra benzine. Anders moet je duwen. En niemand heeft zin om in 30 graden een tuk tuk een berg op te duwen.
  • Zorg dat je weet hoe de koppeling werkt wanneer je de bergen in rijdt. Oefenen. Oefenen. Oefenen.
  • Zorg voor een goede (reis)verzekering, mocht het toch fout gaan. Vaak wordt dit geregeld door de maatschappij / tuk tuk man. Let toch altijd op de kleine lettertjes.
  • Zorg voor cash geld wanneer er kleine ongelukjes gebeuren, zoals een spiegel eraf rijden van een ander. Extra tip: lach lief, vraag of diegene oké is, vraag hoeveel het kost om te maken en geef nog iets extra’s.
  • Doe gewoon iedereen na en heb een beetje lef. Anders sta je 4 uur later nog steeds op dezelfde plek.
  • In het verkeer geldt er maar 1 regel. Hoe groter jouw vervoersmiddel, hoe meer je mag doen. Het is ongeveer dit: BUS – tuk tuk met lef – AUTO – Gewone tuk tuk bestuurder – Voetganger – Hond. En voor de Bus heb je nog een ‘hond met lef’ en tussen auto en tuk tuk heb je nog een verdwaalde scooter.
  • Toeter naar alles en voor alles. Toeter als je heel lief “Hallo” wilt zeggen. Toeter als iemand “G*dverd*mme opzij moet gaan” en toeter als je de hoek om gaat, zodat je zeker weet dat je niemand van z’n slippers rijdt.
  • Last but not least, zwaai naar alles en iedereen. Geloof me. De glimlach van de mensen die je daarvoor terug krijgt… Die is onbetaalbaar.

Liefs,

Gina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s